08 September 2009

raamatukogudest

Bostonis ja tema eeslinnades on kokku pisut enam inimesi kui Eestis. Raamatukogude külastatavuse kohta ei oska midagi arvata. Ruumi on kõigis piisavalt. Ega vist rohkem, kui kolmes suuremas ja ühes väisemas, poliitikateaduste osakonna kogus, ei õnnestu ja polegi vaja käia

Bostoni kesklinnas asuv Avalik (public) raamatukogu pole mõeldud teaduslikuks tegevuseks. Hoone on esinduslik ja vist isegi sobib Kolmainu kiriku vastu ning ühe peamagistraali äärde: kõrged ruumid, lae- ja seinamaalingud piibli jm teemadel. Hoonet üüritakse välja pidulikeks ürituseks, kuuldavasti ka näiteks pulmadeks. Seal tasub vaateid nautida ja ajalehti lugeda. JFK(ennedy) raamatukogu asukoht on pisut kehv, metrooliini üsna lõpus ja lisaks peaks veel bussigi kasutama. Kogud küll hoopis paremad kui avalikul.
Harvardi ülikooli omasse viib metroo praktiliselt ukse ette - ehk umbes 150 meetrit eemale. Ülikooli linnak meenutab pisut inglaste vanu kolledžeid, aga on avatud kõigile. Populaarne näib olevat õueõpe!
Raamatukogu kipub hingest kinni võtma ja tekitab käegalöömise soovi - nagunii ei jaksa kõike, mida peaks ja tahaks. Tagumine ja nägemise pooled ei peaks kah vastu. Tunnis saab laenutada maksimaalselt 10 ühikut, suuremast deposiidist toomisel saab kätte küll järgmisel päeval. Minusugune peab rohkem kasutama skaneerimise võimalust. See on tasuta, võta vaid mälupulk ja topi oma arvuti täis. Kui viitsid ja jaksad hiljem selle kõigega hakkama saada. Mis siis veel kongressi raamatukogus juhtub?