19 September 2009

pealinnas 1

Esimene nädal Washingtonis saab kohe läbi. Siin on pealinn päris kena. Natuke meenutab Tartut, vähemalt mõnedes detailides. Täika (Kapitooliumi kirbuturg) on suhteliselt suur ja kuulus, minu elamisest paarisaja meetri kaugusel asuval Heinaturul. Ei suuda küll päris võistelda Tartus toimuvate Hansa jt suurte turupäevadega, aga pole ka keskturul, samas toimub see igal nädalavahetusel. Kaubaliigid on sarnased - ehted ja hilbud, aga muidugi ka kõike muud.

Raamtukogu nimeline tänav on kitsas. Tartus viib kitsas tänav raamatukoguni, siin raamatukogu nimeline pigem kaugemale. Nädal kuluski Kongressi raamatukogus. See kogu on tegelikult kolm hästi suurt hoonet, mida eraldavad suhteliselt laiad teed. Üllatuseks oli tunnel, mis neid maju teede all ühendab ja niimoodi kolmest sisuliselt ühe hoone teeb. Võid sisse minna millisest hoonest tahad, tuleb läbida turvakontroll ja siis võid liikuda ühest teise takistamatult, kui õige korruse ja käänaku üles leiad. Raamatukogus on palju kitsaid koridore ja käänakuid, kuigi põhiplaanilt neljakandilised. Õnneks on silte piisavalt. Jeffersoni nimelises hoones Kapitooliumi taga asub peamine lugemisruum, aga seda kasutab praegusel hetkel küll üllatavalt vähe inimesi. Pääs sinna on mitmekordselt turvatud, isegi arvutikotti ei tohi kaasa võtta, laptop tuleb lahtiselt kaenlasse võtta. Tundub, et kasutataksegi peamiselt erialaseid - geograafilisi lugemissaale. Hispaania ja Euroopa saalides pole ka kuigi palju uurijaid. Reedeks siiski kogunes 10-kond. Seal saab raamatuid pisut kauem hoida (3 päeva), võib tulla arvuti kotis ja ilmselt hommikupoolikul tohiks ka pildistada, mis üldiselt hoones on rangelt keelatud. Õhtupoolikul tuleb inimesi juurde ja siis on vist pisut ebanugavam klõpsutada.


Temperatuur langes pisut neljapäeval-reedel ja panin isegi pikad püksid juba jalga. Nüüd pööras meie juulisse - augusti algusse tagasi. Linnas jalutades on parem hoida hoonete või puude varju. Näis, kauaks seda küll jätkub. Ilm ahvatleb grillipidu pidama. Samas majas on peale minu veel kolm korterit üürilis(t)ega. Neist kahte pole veel näinud, aga olen homseks kutsutud hamburgerite tegemise õhtule, eks siis.