09 February 2010

Loodusmuuseumis - Luule seekord

Loodusmuuseum (tegelikult The National Museum of Natural History) on üks päris paljudest Washingtoni tasuta muuseumidest, mis kuuluvad nn Smithsonian muuseumide jt institutsioonide hulka. Tõeliselt eriline on Loodusmuuseum sellepärast, et loodusjõudude kiuste oli see täna avatud. Ja mina suundusin sinna, sest Kongressi Raamatukogu oli endiselt halva ilma tõttu suletud, Eero toriseb sellepärast ja leiab endale kodus arvutis tööd. Oh oleks hommegi saaks raamatukokku, aga õues sajab jälle lund ....
 








                                           Kuna sain enda valdusesse fotoka, siis pildistasin kesklinnas neid õnnetuid puid, mille nime ma ikka ei tea. Neil on suured nahksed rohelised lehed, ja seetõttu oli lumesadu nende oksi tublisti murdnud. Aga ega raagus puudki pole pääsenud. Nagu Siimu kommentaarist selgub, on Tartus tulnud peale meie ärasõitu vähemalt samapalju lund maha, kui Washingtonis üldse tuli, aga kohalike jaoks on see siin ilmaime.

Loodusmuuseum on suur ja uhke, jutustab loomariigist ainuraksetest imetajateni, kiviajast kliimasoojenemiseni, ookeanipõhjast kalliskivideni. On üksjagu interaktiivne - ekraanipuudutus paneb käima loo, näitab näiteks paari minuti jooksul, kuidas sünnib kängurupoeg, kuidas leiab tee kukrusse ja kuidas püüab sinna veel 4-5 kuu vanuselt ära mahtuda. 
Samas on päris palju topiseid, skelette, stendide pealkirjaks tihti küsimus: Kas tead, ...?  How...? Why..? 
Ilmselt on mõeldud sellele, et köita tänapäeva lapsi, kes igalt poolt kiirelt läbi tormavad, vasakult ja paremalt pildistavad (kas kunagi neid pilte vaatavadki?). Imetlen õpetajaid, kes neid lapsi millessegi süvenema oskavad meelitada! 
Ise sain vähemalt ühe uue sõna - rastafari, millele oli pühendatud terve toatäis materjali Aafrika osakonnas. Arvasin alguses, et see mu puudulik inglise keel, aga võta näpust - termin ka eesti keeles olemas, isegi eestikeelses Wikipedias; ja rastapatsid ka sellega seotud! 
Lõpetuseks üks pilt imetajate osakonna sissepääsu juurest:

2 comments:

  1. täna sain hommikul postimehest sellist uudist lugeda:
    Uudis
    Ameeriklased nimetavad asja Snowmageddon 2.0 ks :D

    ReplyDelete
  2. kujutan, ette et seal muuseumis võiks ikka mitu päeva uudistada?! :)

    ReplyDelete